Facts om portvin

Mere end 300 års erfaring og tradition har gjort portvin til en berømt og værdsat vintype verden over - og med god grund. Portvin er generelt fyldig, kraftig og delikat. Portvin er en hedvin, som fremstilles i demarkeret område i Duoro-regionen i det nordlige Portugal. Druerne til portvine fodtrampes stadig i store granitstenkar - også kaldet lagars. Fodtrampningen er kendt som et festligt højdepunkt under høstarbejdet og finder sted i september måned.

Der findes mange stilarter inden for portvin. Fælles for dem alle er, at de fremstilles ved, at druemostens gæring standses med tilsætning af den neutrale brændevin Aguardente - også kaldet druesprit. Mosten beholder herved noget af druernes naturlige sukkerindhold, og vinen bliver naturligt sød. Alkoholprocenten stiger og ender typisk på ca. 20%. Som helt ung er al portvin mørk (bortset fra hvid portvin), kraftig og aromatisk, men udvikler sig til vidt forskellige typer portvin alt efter hvilken måde og periode, vinen lagres på.

Portvine skiller sig ud fra almindelige vine grundet sine unikke karakteristika: Et enormt stort udvalg af typer, som overrasker med fyldighed og intensitet i deres uforlignelige dufte, meget lang og vedvarende duft og smag, højt alkoholindhold, vidtstrakt udvalg af forskellige grader af sødme og mange forskellige farver.

De forskellige typer af rød portvin varierer i farve fra dyb rødviolet til lys gylden og spænder over mange farver som brunlig, gyldenbrun, gylden og lys gylden. Hvid portvin findes også i mange forskellige nuancer som f.eks. lys gul, strågul og gylden hvid alt afhængig af hvilken vinproduktionsteknik, der er brugt. Efter mange års fadlagring får hvide vine via den naturlige iltning et gyldent skær, som til forveksling ligner farven på en meget gammel tawny.

Når det kommer til sødme, så kan portvin være meget sød, sød, halvtør eller ekstra tør. Hvor sød en vin skal være er et valg, der tages i løbet af vinproduktionen - det afhænger af, hvornår den neutrale brændevin (druesprit) bliver tilsat for at stoppe gæringen af vinen.

Det er de såkaldte “5 ædle druesorter”, som er mest brugt til portvinsproduktion, nemlig Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão. Den mest brugte drue til hvide portvine er Malvasia.

Inden for portvin er der overordnet to hovedstilarter, der kaldes Ruby-stil (som forenklet er den røde flaskelagrede) og Tawny-stil (som forenklet er den brune fadlagrede). Om en portvin hører under Ruby- eller Tawny-stil afgøres ved måden, hvorpå portvinen lagres. Dertil kommer hvid (og rosé).

Ruby-stil - internationalt “Ruby style”
Det er portvine, hvor vinmageren holder igen med udviklingen af vinens dybe, røde farve og bibeholder frugten og styrken fra den unge vin. Det er den stil, du finder i følgende typer (nævnt i stigende kvalitetsrækkefølge): Ruby, Reserve, Late Bottled Vintage (LBV) og Vintage. De fineste typer - især Vintage, efterfulgt af (ufiltreret) LBV - egner sig godt til henlægning, da de udvikler sig godt i flasken.

Tawny-stil - internationalt “Tawny style”
Det er portvine af mange forskellige vine, som har været lagret i forskellige perioder på fade eller tanke. Med årene udvikler farven sig langsomt til brunlig (Tawny), mellem brunlig (medium Tawny) eller lys brunlig (light Tawny), og duften får noter af tørret frugt og træ - jo ældre vin, jo mere intens duft. Det er den stil, du finder i typerne: Tawny, Tawny Reserve, Tawny med alder (10, 20, 30 eller over 40 års) samt Colheita. Dette er blandinger af vine fra forskellige år - med undtagelse af Colheita, som er vine fra et enkelt år, der er ligesom en lagret Tawny med samme alder. Disse vine er drikkeklar, når de tappes på flaske.

Her er en liste over de mest udbredte portvinstyper, der findes.

Hvid portvin

  • Hvid portvin er lavet af grønne druer og kan variere fra halvtør til tør. 2-3 års fadlagring på store fade.
  • Enkelte portvinshuse laver også hvid port med alder, f.eks. 10, 20 eller 30 års.
  • Serveres gerne afkølet, direkte fra køleskabet. Velegnet som aperitif eller til long-drinken Portonic.
  • Opskrift på Portonic: I et glas med isterninger blandes 1 del hvid portvin med 2 dele tonic. Pynt med citron- eller limeskiver.

Lágrima

  • Lágrima er en sød hvid portvinstype, som ikke er ret udbredt.
  • Portvinen har masser af sødme, let “fedme” og eksotiske frugtnuancer.
  • Serveres gerne afkølet, direkte fra køleskabet. Velegnet som aperitif eller til desserter med frugt.

Ruby

  • Ruby er en blanding af unge og krydrede portvine, der tappes på flaske efter 2-3 års lagring på store fade.
  • Den har en mørk rubinrød farve samt en fyldig og frugtagtig duft og smag.
  • Ruby er drikkeklar, når den tappes på flaske.
  • Serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag flasken ud lidt før servering, så portvinen er ca. 12 grader.
  • Velegnet til at nyde uden mad samt til smagfulde desserter eller stærke oste.

Tawny

  • Det engelske ord Tawny betyder brunlig. Det hentyder til den farve, portvinen får, når den lagres på fade i længere tid.
  • Portvinen er drikkeklar ved aftapning efter 2-3 års fadlagring.
  • Klassisk Tawny er en blanding af portvine fra flere høstår og er velegnet som aperitif og til chokolade-, frugt- og isdesserter.

Tawny med alder

  • Denne Tawny portvin har sin alder anført på etiketten; 10 years old, 20 years old, 30 years old og Over 40 years old.
  • Den er drikkeklar, når den aftappes. Tawny med alder er portugisernes egen favorit.
  • Tawny er en blanding af portvine fra flere høstår og har fået længere tids fadlagring. Vinens blandingssammensætning har minimum et gennemsnit på den angivne alder. Portvinsinstituttet skal, inden frigivelse af vinen, godkende, at vinen er karakteristisk med det, man forbinder med aldersbetegnelsen.
  • Fadlagringen har givet den læderbrune farve og en blødt afrundet karakter med en skøn nøddeagtig smag.
  • Serveres gerne lettere afkølet - dvs. ca. 20 min. i køleskabet. Velegnet til desserter, nøddekager og lign.

Colheita

  • Colheita betyder høst og dermed kun fra et enkelt høstår. Det er en Tawny med angivelse af årgang og kan betragtes som Single Harvest Tawny.
  • Serveres gerne lettere afkølet - dvs. ca. 20 min. i køleskabet.
  • Colheita skal fadlagres på små fade i minimum 7 år, men ligger typisk længere - nogle i helt op til 70 år. Når den først er tappet på flaske, udvikler den sig ikke yderligere. Colheita er velegnet til kraftige oste, chokolade og desserter.

Late bottled Vintage

  • Late Bottled Vintage er portvin fra en ekstraordinær vinhøst, der tappes efter fadlagring i 4-6 år. Direkte oversat er det en sent aftappet årgangsvin, hvor den ekstra tid på fad gør, at portvinen er blødere samt mere tilgængelig og drikkeklar, når den lige er aftappet i forhold til Vintage portvinen i de yngre år.
  • Lagres på store fade. En ufiltreret LBV, som de forkortes til, har lagringspotentiale i mange år.
  • Serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag flasken ud lidt før servering, så portvinen er ca. 12 grader.
  • Late Bottled Vintage er velegnet til chokoladedesserter, ost og hygge.

Vintage Port

  • Vintage Portvine er en fornem årgangsvin, som kun laves i år med ekstraordinær vinhøst.
  • Mange anser Vintage Port som værende det ypperste inden for paletten af portvine. Vintage Port er den portvinstype med bedst henlægningspotentiale. Den skal tappes på flaske efter mellem 2 og 3 års fadlagring på store fade. Vinen fortsætter med at udvikle sig i flasken og bliver typisk kun bedre med årene. Den kan holde sig uåbnet i årtier.
  • Proppen i en gammel Vintage Port, som måske har ligget i 15 år eller mere, kan sidde meget fast eller være meget mør og dermed være svær at fjerne. Derfor anbefaler mange, at man knækker halsen på flasken med en opvarmet portvinstang. Portvinstangen varmes op over ild, hvorefter halsen knækkes på fineste vis. Se video.
Åbning af Vintage Port med portvinstang (på engelsk)
  • En flaske kan naturligvis også åbnes med en proptrækker. Hvis proppen går i stykker, hvad den ofte gør ved ældre vine, så sker der ikke noget ved det. Resten af proppen presses blot forsigtigt ned i flasken, og vinen dekanteres herefter. Dekantér for at opsamle både bundfald samt eventuelle proprester.
  • Dekantering anbefales altid efter åbning af denne portvinstype pga. naturligt bundfald, da en Vintage Port er ufiltreret og udvikler sig på flasken. Fordi Vintage Port (og nogle Late Bottled Vintage) er ufiltreret, er bundfaldet en del af vinen og bidrager til modningsprocessen. Bundfaldet er på ingen måde skadeligt, da det kun består af rester fra druerne. Men de er ikke behagelige at få i munden.
  • Dekantering er at hælde vinen fra flaske til karaffel, og dekantering af portvin har to formål, dels at fjerne eventuelt bundfald og dels at ilte vinen og derved åbne op for aromaerne.
  • For at dekantere en portvin kan du bruge en karaffel og et tefilter (samt lidt tålmodighed), hvis du ikke har en decideret tragt til dekantering. Tefiltret placeres i mundingen på karaflen, og herefter hældes portvinen stille og roligt ned i karaflen.
  • Dekantering skal ikke ske for lang tid før servering, da man i så fald risikerer, at portvinen mister for meget af sin frugt.
  • En flaske Vintage Port skal helst drikkes inden for 24 timer efter åbning, yngre Vintage Port inden for 48 timer. årsagen er, at en Vintage Port forholdsvis hurtigt mister frugt i forhold til andre portvinstyper.
  • I de yngre år er en Vintage Port karakteristisk ved at være meget kraftig og frugtig samt have en del tanniner. Med årene bliver den mere blød og rund. Farven skifter fra at være meget mørk som ung Vintage Port til at blive lysere med årene. En gammel Vintage Port kan faktisk blive helt lys.
  • Serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag flasken ud lidt før servering, så portvinen er ca. 12 grader.
  • Vintage Port er velegnet til nødder, kager, hygge og oste med smag - eller uden mad. Som ung og kraftfuld er den også ideel til en god peberbøf.
  • Portvine kan bære betegnelsen “Reserve” på etiketten, hvis de har opfyldt Portvinsinstituttets kriterier.
  • Alle portvine skal godkendes af Portvinsinstituttet (IVDP), inden de må blive tappet på flaske og kan sælges som portvin. Godkendelsen sker efter en nøje defineret lovtekst vedrørende lagring, aftapning, godkendelsestidspunkt, hvilken portvinstype den specifikke vin er kategoriseret under etc. Til denne portvinsjulekalender er det første gang, Vintage Port er blevet godkendt til at blive tappet på små flasker. Samtlige etiketter og indhold til portvinsjulekalenderen er selvfølgelig testet og godkendt af Portvinsinstituttet. Flasker i normalstørrelse bærer et garantisejl som banderole over kapslen eller et særligt tryk som en del af bagetiketten, der er udstedt af Portvinsinstituttet. De små 5 cl flasker i julekalenderen bærer garantikapsler - også udstedt af Portvinsinstituttet.
  • Hvis du ikke har “rigtige” portvinsglas, kan portvin med fordel serveres i et hvidvinsglas, så de mange duftstoffer kan nydes fuldt ud.
  • Som portugiserne siger: “Portvin skal nydes af store glas i store mundfulde.”
  • Et “rigtigt” portvinsglas er arkitekttegnet og nøje designet med henblik på, at du kan slynge portvinen godt rundt og dermed få maksimalt glæde af vinen.
  • Et portvinsglas har en karakteristisk firkantet stilk med et særligt indhak til tommelfingeren. Hakket er ikke uden betydning, men har den funktion, at man griber glasset på samme måde hver gang og dermed drikker samme sted. Så undgår man rander hele vejen rundt. Glasset er meget solidt, samtidig med det er elegant. Portvinsglasset er designet af den berømte portugisiske arkitekt Alvaro Siza Vieira.
  • Om serveringstemperatur af portvin generelt kan man sige, at den hellere må serveres for kold end for varm.
  • Portvin kan desuden bruges i madlavning, til sovse, gryderetter m.v.

Portvinsglas

  • I vores konkurrence, som beskrives her på sitet, kan du blandt andet vinde portvin, en portvinstang, brandede dekantere (karafler), brandede portvinsglas m.m.